top of page

Senaste nytt inom Rusta och matcha - löneanspråket!

Uppdaterat: 4 feb. 2022

I vårt arbete med att rusta och matcha våra deltagare ut i jobb eller studier dyker frågan om lön allt som oftast upp. Det är såklart viktigt att lönen känns rätt, och det är inget fel med att ha en tydlig förväntansbild - men försök se det som ett samtal och en dialog, snarare än en konfrontation.

I de flesta rekryteringsprocesser är frågan oundviklig och det finns en uppsjö av strategier och metoder att ta till när du presenterar ditt löneanspråk eller förhandlar. Vi ger här tre snabba att-tänka-på inför det fruktade samtalet.


En spargris stående på massa mynt mot en gul bakgrund
Vad ska man tänka på i en löneförhandling?

Research


Första steget är att ta reda på vad en genomsnittlig marknadslön inom din bransch ligger på, lönestatistik och eventuellt kollektivavtal. Utifrån detta kan du dra dina egna slutsatser om vad som är rimligt. Googla! Och kolla med facket ifall du är osäker.

Din research sätter du sedan i förhållande till dig själv och din kompetens och erfarenhet. Är du ny i branschen? Har du värdefulla kunskaper utanför arbetsbeskrivningen? Är du väldigt unik i din kompetens?

Stirra dig inte blind på vad “andra” tjänar utan försök skapa en rättvis bild utifrån dina förutsättningar.


Tajming


Så tidigt som möjligt! säger en del. Andra menar att du ska ha lite is i magen för att inte riskera att bli bortsållad i ett tidigt skede. Det finns inget rätt eller fel, men här kan det vara läge att satsa på lyhördhet; du behöver inte ta upp ämnet det första du gör i en rekryteringsprocess, men får du frågan ska du i alla fall kunna ange ett önskat lönespann.Andra faktorer


Flexibla tider? Kort resväg? En sysselsättning du känner passion för? Friskvård? Det finns många aspekter som påverkar ditt arbetsliv, förutom lönen. Identifiera vilka faktorer som är viktiga för dig och din arbetsmiljö och väg in dem i helheten.


Två män skakar hand och ser nöjda ut i kontorsmiljö.
En dialog och ett avtal som känns bra för båda.En anställning är en viktig affär och investering för båda parter; det ligger i bådas intresse att träffa ett avtal som känns rättvist och hållbart.


Och det är ju ingenting som hindrar att du har lite tålamod och tar upp ämnet vid flera tillfällen, eller hur?


Комментарии


bottom of page