top of page
Lillianne Bakgrund.jpg

Frågor & Svar Rusta och Matcha

Nedan har vi listat vanliga frågor och svar om arbetsmarknadstjänsten Rusta och matcha. Har du ytterligare frågor, funderingar eller är nyfiken på hur vi på Karriärkonsulten jobbar med Rusta och matcha så finns mer information här. Hittar du inte det du söker är du naturligtvis välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig vidare!

Vad är Rusta och matcha?

Rusta och matcha, förkortat KROM, är en ny, effektiv tjänst från Arbetsförmedlingen. Genom individanpassat stöd och starkt matchningsfokus är målet att du så snabbt som möjligt ska hitta ett jobb eller påbörja studier.

Hur jobbar Karriärkonsulten med KROM?

Vi är en fristående aktör som fungerar som ett komplement till Arbetsförmedlingen med att stötta, coacha och matcha arbetssökande ut i egen försörjning.

Kort sagt: vi hjälper och motiverar dig som söker arbete hela vägen i mål via Rusta och matcha.

Hur länge deltar jag i tjänsten?

Sex månader till en början, tjänsten kan vid behov förlängas med ytterligare sex månader till en total tidsperiod på ett år.

Målet är att du så snabbt som möjligt ska hitta ett jobb eller påbörja en utbildning. Det är Arbetsförmedlingen som utreder och beslutar om en eventuell förlängning är något för dig. Vi hjälper dig såklart i kontakten med Arbetsförmedlingen om du behöver.

Jag vill gå Rusta och matcha hos er. Vad gör jag nu?

Först och främst måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. Är du redan inskriven? Bra! Berätta för din handläggare att du vill delta i KROM, Arbetsförmedlingen bedömer sedan ifall Rusta och matcha är aktuellt för dig.

Du har därefter rätt att själv välja leverantör av tjänsten, utefter vad som passar dig bäst. Allt du behöver göra för att välja Karriärkonsulten är att uppge vårt KA-nummer för din handläggare.

Stockholm Mitt: 100 723 06 – Uppsala: 100 723 07
Stockholm Syd: 100 723 08 – Stockholm Nord: 100 723 09
Eskilstuna: 100 722 64

Hur fungerar Arbetsförmedlingens bedömning?

Arbetsförmedlingen använder sig av ett så kallat statistiskt bedömningsstöd. Det innebär en sammanslagning av olika uppgifter du lämnat när du skriver in dig, och yttre faktorer som till exempel hur förutsättningarna ser ut på din bostadsort.

Detta är för att bedöma vilken tjänst som passar dig och hur ditt behov av stöd ser ut.

De uppgifter du lämnar till Arbetsförmedlingen omfattas av sekretess.

En fullständig lista på vilka uppgifter som används kan du hitta här.

Vem kan gå Rusta och matcha?

En stor del av målgruppen för tjänsten är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa, andra behöver språkstöd eller hjälp med motivationen. Det finns även tre kategorier inom KROM och Arbetsförmedlingens bedömning avgör vilka som kan placeras i tjänsten och i vilken kategori.

Jag har en flytt planerad, finns KROM i hela Sverige?

Från och med december 2021 finns Rusta och matcha i hela landet, dock kan du behöva byta kontor ifall du flyttar. Möjligheten att ta del av tjänsten på distans oavsett bostadsort har också erbjudits under pandemin. Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen för att ta reda på vad som gäller för just din situation.

Jag vill starta eget, kan jag få hjälp av er då?

Hjälp med att starta eget ingår inte i aktiviteterna inom Rusta och matcha. Har du en affärsidé och planer på att starta egen verksamhet finns det andra stöd att söka via Arbetsförmedlingen.

Vad är aktivitetsstöd och hur fungerar det?

Är du arbetssökande och deltar i Rusta och matcha ansöker du om ekonomisk ersättning hos Försäkringskassan, denna ersättning kallas aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. En rad faktorer påverkar hur mycket pengar du får, på Försäkringskassans webbplats hittar du mer information och kan ansöka direkt. För att få aktivitetsstöd är du skyldig att delta i de aktiviteter som planerats för dig, samt att varje månad lämna en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen.

Måste jag aktivitetsrapportera när jag går Rusta och matcha, och hur gör jag det?

Ja, för att få ekonomisk ersättning måste du varje månad skicka in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen där du redovisar vilka jobb du sökt samt andra aktiviteter du deltagit i. Enklast är att logga in på Mina sidor med bankID och göra rapporten direkt på Arbetsförmedlingens webbplats eller i appen. Då kan du löpande uppdatera information om jobb du sökt eller andra åtgärder du vidtagit som till exempel samtal med studie- och yrkesvägledare, sfi-studier, studiebesök eller intervjuer du varit på.

Vill eller kan du inte aktivitetsrapportera online kan du också skicka in en pappersblankett med post.

Här kan du se en kort film som förklarar vad

Rusta och matcha är och hur du väljer oss på Karriärkonsulten!

Kontakta oss

Ring oss

08 - 684 288 71 

Maila oss

Vårt huvudkontor

Turebergsvägen 5, 3 tr
191 47 Sollentuna

Vår postadress

Turebergsvägen 5, 3 tr
191 47 Sollentuna

Följ oss på sociala medier

  • Linkedin - Grå Circle
  • Facebook
  • Instagram

Skicka meddelande

Tack för ditt meddelande!

bottom of page