Rusta och Matcha

Din väg till arbetsmarknaden. Rusta och matcha är en ny, effektiv tjänst för dig som är inskriven hos Arbetsförmedlingen. Du får individanpassat stöd för att på kort tid hitta ett passande arbete eller utbildning som leder till ditt drömjobb.

Mer om Rusta och matcha

Syftet med insatsen är att de som är i behov av intensivt och anpassat stöd ska få handfast hjälp på vägen till nytt jobb eller rätt utbildning. 

 

KROM tillhandahålls av en rad aktörer som har ett avtal med Arbetsförmedlingen och du som arbetssökande väljer själv vilken leverantör du vill bli rustad och matchad av.  

Vi på Karriärkonsulten har över tio års erfarenhet av professionell coachning och har koll på vilka steg du behöver ta för att komma in på arbetsmarknaden.

Varmt välkommen att välja oss som din leverantör av Rusta och matcha!

Karriärkonsulten_koncept0035.jpg
Karriärkonsulten_koncept0036.jpg

Kan jag ta del av tjänsten Rusta och Matcha?

Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för Rusta och matcha. Oavsett om du varit arbetslös en tid eller är nyinskriven hos Arbetsförmedlingen så kan tjänsten vara aktuell för dig.

Vid ett positivt besked kan du själv välja Karriärkonsulten och vi ansvarar för att anpassa tjänstens utformning och aktiviteter efter just dina förutsättningar och önskemål. Ditt deltagande i KROM pågår i sex månader och kan vid behov förlängas i ytterligare ett halvår vid behov.

Du rustas ...

Vi ger dig skräddarsytt stöd och motiverar dig hela vägen fram till din nya sysselsättning. Målet är att du ska hitta ett jobb eller påbörja en utbildning som leder till arbete. Du får en handledare som identifierar dina kunskaper, styrkor och vad du behöver jobba på. Tillsammans sätter ni upp ett mål och tar fram en plan och strategier för att uppnå det

Vi erbjuder dig bland annat hjälp med:

 • Intervjuteknik

 • Kontakter med arbetsgivare

 • Att skapa professionella ansökningshandlingar (CV och personliga brev)

 • Studie- och yrkesvägledning

 • Motiverande samtal och coachning

 • Teknik- och datorundervisning

 • Studiebesök och nätverkande

 • Kartläggning, kunskap och insikter om arbetsmarknaden

Tillsammans rustar vi dig och lyfter fram din kapacitet och kompetens för att på bästa sätt kunna använda dem inom näringslivet.

Och matchas!

Vi skapar arbetstillfällen genom kontinuerlig kontakt med arbetsgivare och uppmuntrar och utbildar dig i att utvidga ditt nätverk.

 

Våra jobbmatchare är införstådda med dina starka sidor och vet var jobben finns. Därför kan vi erbjuda individuella presentationer av dig som deltagare för relevanta arbetsgivare och regelbundet matcha rätt kompetens mot rätt jobb. Det ökar chanserna för en anställning.

Ser vi ett behov av att du utbildar dig innan du har en chans att nå drömjobbet så matchar vi dig istället mot en passande utbildning.

Kundval Rusta och Matcha!

Därför ska du välja oss som din leverantör

Det finns många leverantörer av KROM att välja på där ute på marknaden. Så varför ska du välja just oss? Vår långa erfarenhet och framgång med att hitta sysselsättning åt människor med vitt skilda bakgrunder är en viktig faktor som gör oss till ett bra val. Vi kan lämna ett stort antal referenser både från personer som har fått sitt första jobb tack vare oss och människor som har fått hjälp med att hitta nya möjligheter när arbetsmarknaden eller deras egna livsförhållanden har ändrats.

Vi ser alltid till möjligheterna och dina intressen för att kunna hjälpa dig att hitta ett jobb eller en utbildning som verkligen känns rätt för dig. Vi vill att du ska bli nöjd med ditt nya jobb och känna att du har hittat en plats där du kan trivas och utvecklas.

Att vi har företagskontakter i flertal olika branscher gör också att vi både vet vilken kompetens som efterfrågas just nu och att vi kan hjälpa dig att få in den första foten hos en passande arbetsgivare. Det är ofta det som är avgörande för att du som arbetssökande ska få chansen att visa vad du går för. Vi hjälper dig att få möjlighet till praktik eller provanställning, coachar och vägleder dig hela vägen till ett fast jobb. Sedan starten har vi via Arbetsförmedlingens åtgärder förmedlat över 7000 hållbara anställningar!

Här kan du läsa mer om oss och hur vi jobbar.

Du väljer att anlita Karriärkonsulten genom att uppge nedanstående 
KA nummer till din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Norrköping - KA nummer 10068405

Eskilstuna - KA nummer 10068386 

Västerås - KA nummer10067849 

Europeiska socialfonden.png

Vi uppdaterar denna sida med ytterligare KA-nummer allteftersom tjänsten blir tillgänglig i fler kommuner. Fram till dess kan du välja oss för den tidigare tjänsten Stöd och matchning. Se denna sida för mer information.

Frågor och svar om Rusta och matcha

Här nedan hittar du svar på frågor som brukar vara vanliga kring tjänsten Rusta och matcha. Varmt välkommen att kontakta oss om du skulle ha ytterligare frågor som du inte får svar på här.

Vad är Rusta och matcha?

Rusta och matcha är en åtgärd framtagen av Arbetsförmedlingen. Målet är att få in fler långtidsarbetslösa och nya på arbetsmarknaden i arbete eller passande yrkesutbildning.

Rusta och matcha kommer att lanseras i hela Sverige och på sikt ersätta den tidigare åtgärden Stöd och matchning. Åtgärden är en del av Arbetsförmedlingens reform som syftar till att uppnå bättre resultat. En del av förändringen går ut på att vi som leverantörer får huvudparten av vår betalning först när du som kund har uppnått ett positivt resultat.

Tjänsten brukar även kallas för KROM som är en förkortning för Kundval Rusta Och Matcha. Enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) har du som har rätt att delta i en åtgärd hos Arbetsförmedlingen även rätt att själv välja vilken aktör du önskar använda dig av. Vi hoppas givetvis att du vill anlita oss på Karriärkonsulten.
 

Hur skiljer sig Rusta och matcha mot Stöd och matchning?

Den nya tjänsten Rusta och matcha kommer inom kort att ersätta Stöd och matchning. Anledningen till det är att man från Arbetsförmedlingens sida vill se ett högre fokus på resultat. Fokus ligger på att du ska få skräddarsydda åtgärder som är anpassade till dina behov och önskemål. Ordet rusta motsvarar bättre målsättningen: att hitta vägar för dig att bli rustad och förberedd för arbetsmarknaden. Vi ser till att du kan stå på egna ben när du är färdig.

Vilka fördelar får jag om jag väljer er?

 • Vår långa erfarenhet i att hjälpa människor till en ny sysselsättning är det främsta argumentet. Vi visar dig gärna referenser! 

 • Vi har goda kontakter med ett flertal olika branscher och företag och vet exakt var jobben finns. 

 • Vi har coacher som talar många olika språk så att du kan få hjälp på ditt eget språk från början. 

 • Vi finns på orter över hela landet så att du kan få hjälp av oss oavsett var du befinner dig och även om du skulle flytta.

 • Högsta möjliga rating hos Arbetsförmedlingen. Vi har fyra av fyra stjärnor i samtliga mätningar sedan 2017.

Jag är ny i Sverige. Kan jag läsa SFI samtidigt?

Självklart! Att kunna det svenska språket är en viktig del av att komma in på arbetsmarknaden. Vi ser till att du kan få undervisning i svenska parallellt med åtgärderna för att hitta ett jobb.

Kan jag få hjälp på mitt språk?

Ja! Vi har anställda och jobbcoacher som talar följande språk: 
Svenska, Arabiska, Engelska, Persiska, Spanska, Franska, Ryska, Tigrinja, Tyska, Finska, Isländska, Norska, Danska, Punjabi, Hindi, Kurdiska (Feyli, Kurmanji och Sorani).

Får jag en egen kontaktperson?

Ja! En del av Rusta och matcha går ut på att du får regelbunden uppföljning och kontakt med en personlig coach. Din jobbcoach och du tar tillsammans fram en plan för hur du ska hitta en passande sysselsättning och jobbar utifrån den under de sex månader som du deltar i programmet.

Vilken ersättning får jag när jag deltar i KROM?

När du deltar i Rusta och matcha har du rätt till aktivitetsstöd. Ersättningen betalas ut via Försäkringskassan och det är de som bestämmer din ersättningsnivå, bland annat baserat på din ålder. Har du rätt till A-kassa så är det en annan möjlig ersättning som du kan få.

Här kan du läsa mer om ersättningen på Försäkringskassans hemsida.

Hur länge pågår Rusta och matcha?

Som standard så deltar du i Rusta och matcha under sex månader. Skulle du hitta ett arbete eller en passande utbildning på kortare tid så är det självklart fantastiskt bra, men vi ser ändå till att följa upp så att du kan känna dig säker på att du verkligen har hittat rätt.
 

Skulle det vara så att du inte hittar arbete efter det första halvåret kan åtgärden komma att förlängas med ytterligare sex månader. Vi hjälper dig i kontakten med Arbetsförmedlingen om så skulle vara fallet.
 

Vilka jobb kan jag få genom Rusta och matcha?

Det beror både på din kompetens och dina intressen. Vi har hjälpt människor med allt från att hitta enklare arbeten utan tidigare krav på utbildning eller erfarenhet till anställningar inom offentlig sektor och olika privata företag för den som redan har viss erfarenhet och främst behöver byta inriktning.
 

Har du redan en utbildning från utlandet som du skulle vilja få kvalificerad i Sverige så kan vi hjälpa dig med de steg som krävs för att du ska kunna fortsätta med ditt yrke även här.
 

Hur väljer jag er som min leverantör av KROM?

Säg till din handläggare på Arbetsförmedlingen att du vill använda dig av Karriärkonsulten eller ange det KA-nummer som du hittar på sidan med våra olika kontor. Du kan också använda dig av sökfunktionen på Arbetsförmedlingens hemsida. Kontakta oss gärna om du inte skulle hitta rätt eller om du har några frågor.

Jag har redan en annan leverantör men är inte nöjd. Kan jag byta?

Ja det går bra. Det är viktigt att du har en leverantör som du är nöjd med så att du får rätt hjälp. Du kan kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen och be att få byta till oss på Karriärkonsulten. Du är även varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Hur vet jag om en leverantör är bra?

Snart kommer ett ratingsystem att lanseras där du ser om en leverantör har bra resultat eller inte. Vi på Karriärkonsulten har fått högsta betyg i alla mätningar hos Arbetsförmedlingen och kan gärna visa dig referenser på lyckade rekryteringar som vi har bidragit till om du känner dig osäker. Hos oss är du i goda händer och vi gör vårt yttersta för att du ska hitta en meningsfull sysselsättning på kort tid.