top of page
Bild2.png

Rusta och Matcha

Din väg till arbetsmarknaden. Rusta och matcha är en ny, effektiv tjänst för dig som är inskriven på Arbetsförmedlingen. Vi ger dig individanpassat stöd för att du så fort som möjligt ska hitta ett passande arbete eller studier som leder till ditt drömjobb.

Rusta och matcha

Syftet med Rusta och matcha, som förkortas ROM, är att jobbsökande som är i behov av intensivt och anpassat stöd ska få handfast hjälp på vägen till nytt jobb eller rätt utbildning.

 

Rusta och matcha tillhandahålls av en rad aktörer som allihop har ett avtal med Arbetsförmedlingen, och du som är arbetssökande har rätt att själv välja vilken leverantör du vill bli rustad och matchad av.

Vi på Karriärkonsulten brinner för att skapa möjligheter och har över tio års erfarenhet av professionell coachning. Vi har koll på vilka steg du behöver ta för att komma in på, eller tillbaka till, arbetsmarknaden.

Varmt välkommen att välja oss som leverantör av Rusta och matcha!

Karriärkonsulten Rustar och Matchar
Karriärkonsulten Rustar och Matchar till jobb

Kan jag ta del av tjänsten Rusta och Matcha?

Det är Arbetsförmedlingen som bedömer om du tillhör målgruppen för Rusta och matcha. Tjänsten är till för en bred grupp arbetssökande och oavsett om du varit arbetslös en tid eller är nyinskriven så kan Rusta och matcha vara aktuellt för dig.

När du valt Karriärkonsulten som din leverantör ansvarar vi för att utforma och anpassa programmet och aktiviteterna efter just dina förutsättningar och önskemål. Som standard deltar du i Rusta och matcha i sex månader men tjänsten kan vid behov förlängas upp till en total tidsperiod på ett år.

Du rustas ...

Vi ger dig skräddarsytt stöd och motiverar dig hela vägen till din nya sysselsättning. Hos oss tilldelas du en coach som hjälper dig att identifiera och kartlägga dina styrkor och kunskaper men också vad du behöver jobba på för att så fort som möjligt hitta ett jobb eller påbörja en utbildning.

Ni sätter ett mål och en plan och jobbar tillsammans mot det målet!

Vi erbjuder dig bland annat hjälp med:

 • Intervjuteknik

 • Stöd i kontakt med arbetsgivare

 • Att skapa professionella ansökningshandlingar (CV och personliga brev)

 • Studie- och yrkesvägledning

 • Motiverande samtal och coachning

 • Enklare teknik- och datorundervisning

 • Studiebesök och nätverkande

 • Kartläggning, kunskap och insikter om arbetsmarknaden

Vi hjälps åt att rusta dig och tillsammans lyfter vi fram din kapacitet och kompetens för att de på bästa sätt ska komma till nytta inom näringslivet.

Och matchas!

Kundval Rusta och Matcha!

Vi är experter på att skapa möjligheter och arbetstillfällen genom kontakt med arbetsgivare och uppmuntrar och utbildar även dig i att utvidga ditt nätverk.

 

Våra jobbmatchare är införstådda med dina starka sidor och vet var jobben finns - även de som inte är utannonserade. Därför kan vi erbjuda

individuella presentationer av dig som deltagare för relevanta arbetsgivare inom vårt arbetsgivarnätverk och regelbundet matcha rätt kompetens mot rätt arbete. 

Behöver du eller är intresserad av att utbilda dig innan du har en chans att nå drömjobbet så erbjuder vi studievägledning och matchar dig istället mot en passande utbildning.

Därför ska du välja oss som din leverantör

Det finns många leverantörer av Rusta och matcha att välja på där ute på marknaden. Så varför ska du välja just oss? Vår långa erfarenhet och framgång med att hitta sysselsättning åt människor med vitt skilda bakgrunder är en viktig faktor som gör oss till ett bra val. Vi kan lämna ett stort antal referenser både från personer som har fått sitt första jobb tack vare oss och människor som har fått hjälp med att hitta nya möjligheter när arbetsmarknaden eller deras egna livsförhållanden har ändrats.

Vi ser alltid till möjligheterna och dina intressen för att kunna hjälpa dig att hitta ett jobb eller en utbildning som verkligen känns rätt för dig. Vi vill att du ska bli nöjd med ditt nya jobb och känna att du har hittat en plats där du kan trivas och utvecklas.

Tack vare vår arbetsmarknadsexpertis inom en rad olika branscher vet vi både vilken kompetens som efterfrågas just nu och att vi kan ge dig rätt verktyg för att få in den första foten hos en passande arbetsgivare. Det är ofta det som är avgörande för att du som arbetssökande ska få chansen att visa vad du går för. Vi hjälper dig att öka dina möjlighet till praktik eller provanställning, coachar och vägleder dig hela vägen till ett fast jobb. Sedan starten har vi via Arbetsförmedlingens åtgärder förmedlat tusentals hållbara anställningar!

Här kan du läsa mer om oss och hur vi jobbar.

Du väljer att anlita Karriärkonsulten genom att uppge nedanstående 
KA nummer till din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Stockholm Mitt: 100 723 06
Stockholm Nord: 100 723 09

Eskilstuna: 100 722 64

Frågor och svar om Rusta och matcha

Här nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna kring Rusta och matcha. Har du ytterligare frågor eller funderingar eller är i behov av vägledning är du såklart varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig!

Vad är Rusta och matcha?

Rusta och matcha är en arbetsmarknadsinsats framtagen av Arbetsförmedlingen. Insatsens syfte är att stötta människor en bit från arbetsmarknaden ut i egen försörjning. Rusta och matcha kan vara aktuell både för långtidsarbetslösa och människor som är nya på arbetsmarknaden, målet är arbete eller rätt utbildning!

 

Tjänsten kallas även för ROM2, en förkortning för Rusta Och Matcha 2 och har successivt lanserats i hela landet under 2020 och 2021. ROM2 är en del av Arbetsförmedlingens reform och kommer på sikt ersätta den tidigare insatsen Kundval Rusta och Matcha (KROM) samt Stöd och matchning (STOM).

Enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) har du som blivit anvisad till ROM2 även rätt att själv välja vilken leverantör du önskar gå programmet hos.

Vi hoppas såklart att du vill anlita oss på Karriärkonsulten!

Hur skiljer sig Rusta och matcha från Stöd och matchning?

Rusta och matcha har ett starkt matchningsfokus och en starkare styrning mot mål och resultat. Vi leverantörer av tjänsten får, inom Rusta och matcha, större delen av vår ersättning först vid en lyckad matchning. Detta innebär ökade krav på att anpassa och skräddarsy aktiviteter och åtgärder inom programmet efter vad just du som arbetssökande behöver för att uppnå tillfredsställande resultat.

 

Kort sagt motsvarar ordet rusta målsättningen: vi hittar alla vägar och möjligheter för dig att bli rustad och förberedd för arbetsmarknaden. Vi ser till att, och ger oss inte förrän, du står på egna ben!

Hur länge pågår Rusta och matcha?

Som standard så deltar du i Rusta och matcha under sex månader. Skulle du hitta ett arbete eller en passande utbildning på kortare tid så är det självklart fantastiskt bra, men vi ser ändå till att följa upp så att du kan känna dig säker på att du verkligen har hittat rätt.
Skulle det vara så att du inte hittar arbete efter det första halvåret kan programmet komma att förlängas med ytterligare sex månader. Vi hjälper dig i kontakten med Arbetsförmedlingen om så skulle vara fallet.

Hur vet jag om en leverantör är bra?

Du kan titta på hur många rekryteringar och matchningar den fristående aktören bidragit till under en period, vad före detta eller pågående deltagare säger eller prata med leverantören i fråga för att få svar på dina frågor och en ”känsla” för hur de jobbar. Arbetsförmedlingen har också ett betygssystem där de utvärderar sina leverantörers resultat för att kvalitetssäkra leveransen från fristående aktörer och främja positiv konkurrens.

Vi på Karriärkonsulten är transparenta med oss själva, vår metod och vår rating. Prata gärna med oss ifall du har funderingar eller känner dig osäker, vi visar gärna referenser och svarar på frågor. 

Jag har redan en annan leverantör men är inte nöjd. Kan jag byta?

Ja, du har alltid rätt att byta leverantör om du inte är nöjd med insatsen, det är viktigt att du har en leverantör du är nöjd med och som ger dig det stöd du är i behov av. Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen om du vill byta leverantör.

Självklart kan du också kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Hur gör jag för att välja Karriärkonsulten?

Berätta för din handläggare att du vill gå Rusta och matcha hos Karriärkonsulten eller uppge vårt KA-nummer. Du kan också använda dig av sökfunktionen på Arbetsförmedlingens hemsida.

Här hittar du information om våra kontor samt våra KA-nummer.

Kontakta oss om du behöver hjälp!

Varför ska jag välja Karriärkonsulten?

 • Det främsta argumentet är vår långa erfarenhet i kombination med passionen för det vi gör.

 • Vi kan arbetsmarknaden och har ett brett, ständigt växande, nätverk av arbetsgivare inom en rad olika branscher. Våra matchare vet var jobben finns, även de som inte är utannonserade.

 • Tillsammans talar vi coacher och matchare ett flertal språk, så vi kan kommunicera på ditt modersmål vid behov.

 • Vi finns på orter över hela Sverige vilket gör att du får det stöd du behöver var du än befinner dig – även om du skulle flytta.

Jag är ny i Sverige. Kan jag läsa SFI samtidigt?

Självklart! Att kunna det svenska språket är en viktig del av att komma in på arbetsmarknaden. Vi ser till att du får möjlighet till undervisning i svenska parallellt med åtgärderna för att hitta ett jobb.

Kan jag få hjälp på mitt språk?

Ja! Hos oss jobbar matchare och karriärcoacher som talar följande språk: svenska, arabiska, turkiska, engelska, persiska, spanska, franska, serbokroatiska, polska, ryska, tyska, finska, , norska, danska, punjabi, hindi, kurdiska (feyli, kurmanji och sorani).

Får jag en egen kontaktperson?

Ja! För att skräddarsy processen efter just dig är det viktigt att vi lär känna dig. Din personliga karriärcoach kommer tillsammans med dig ta fram en plan och strategier för hur du ska nå ditt mål. Vi ser till att finnas där för dig och du har regelbunden kontakt och uppföljning med din coach.

Vilka jobb kan jag få om jag väljer att gå Rusta och matcha via er?

Det beror både på din kompetens och vad du är intresserad av. En del av våra deltagare behöver hjälp att hitta enklare arbeten utan krav på tidigare utbildning eller erfarenhet medan andra har jobbat länge och vill byta inriktning, ytterligare andra behöver vägledning och stöd till att påbörja kompletterande studier. Vi har stöttat människor till olika roller och befattningar både inom den privata och offentliga sektorn.

 

Om du redan har en utbildning från utlandet och behöver få den validerad i Sverige hjälper vi dig gärna med de steg som krävs för att du ska kunna fortsätta med ditt yrke här i landet.

Vilken ersättning får jag när jag deltar i Rusta och Matcha?

När du deltar i Rusta och matcha har du rätt till aktivitetsstöd. Ersättningen betalas ut via Försäkringskassan och det är de som avgör din ersättningsnivå, bland annat baserat på din ålder. Har du rätt till A-kassa är en annan ersättningsmodell möjlig.

Här kan du läsa mer om ersättningen på Försäkringskassans hemsida.

Jag är intresserad av studier. Kan ni hjälpa mig med det?

Absolut! Vi har ett helt utbildningsteam och våra studie- och yrkesvägledare och utbildningscoacher erbjuder seriös vägledning kring studier och guidar dig gärna i utbildningsdjungeln.

När du väljer oss som leverantör gör vi en kartläggning av din tidigare utbildningsbakgrund för att kunna identifiera dina studiemöjligheter, och utifrån detta ger vi dig den stöttning du behöver för att hitta – och påbörja rätt utbildning!

bottom of page