top of page

Rusta och matcha - de osynliga jobben.

En het potatis och någonting vi får mycket frågor kring samt ofta diskuterar både internt och externt är de “dolda jobben”. Hur kommer du i kontakt med dessa hemliga möjligheter? Inom Rusta och matcha erbjuder våra coacher och rekryteringskonsulter arbetssökande en direktlänk till företag med rekryteringsbehov, men för dig som vill ta ägarskap och ligga steget före följer här förslag på hur du kan gå tillväga!

En kvinna med ett förstoringsglas över ena ögat.
Kartläggning av den osynliga arbetsmarknaden.

Många potentiella arbetstillfällen presenteras aldrig för den breda massan och det finns såklart olika anledningar till det. I en del processer går arbetsgivaren ifråga igenom sina kontakter externt samt tittar på möjligheter att tillsätta tjänsten internt innan de annonserar efter en ny medarbetare, om de ens behöver. I andra fall handlar det om att vara proaktiv som arbetssökande och identifiera den tilltänkta arbetsgivares behov - kanske innan de själva har gjort det!

Kartläggning & research


Det finns inga genvägar, det är den bistra sanningen! Gör dina timmar och kartlägg branscher och omvärld.

  • Vad händer inom näringslivet?

  • Vilka sektorer är på frammarsch respektive står inför utmaningar?

  • Vilka företag och branscher är aktuella för dig baserat på deras situation, dina värderingar och kompetenser?


Spontanansök!


Utifrån dina efterforskningar agerar du nu förutseende och identifierar de arbetsgivare du skulle vilja jobba hos, oavsett ifall det finns en utlyst tjänst eller inte. Välj klokt och skicka iväg väl genomtänkta ansökningar.

  • Även om du inte erbjuds en anställning på studs finns du kvar i företagets kandidatbas en tid framöver; de kanske behöver rekrytera om ett halvår och då har du redan etablerat en kontakt. En annan fördel är att en spontanansökan kan vara lite mer allmänt hållen och inte starkt riktad mot en viss tjänst, vilket gör att du kan vara aktuell för flera roller.

  • En spontanansökan öppnar för att du på ett naturligt sätt kan kontakta företaget igen och kolla status samt berätta att du fortfarande är intresserad av ett arbete hos dem.

  • Har du varit så skicklig och ambitiös i dina efterforskningar att du har identifierat ett behov, och en lösning (dig), hos en arbetsgivare har du en chans att blända dem med din framåtanda och vilja att jobba hos just dem att de vill ge dig en chans eller till och med skapar en roll åt dig!

Tänk på att välja ut de arbetsgivare du verkligen vill jobba hos, och lägg tid på att skriva en motivering till varför du vill arbeta just där och vad du kan bidra med.


Ditt nätverk


När du kartlägger arbetsmarknaden får du inte glömma bort omvärlden i din absoluta närhet. Visst kan det vara förenat med social stigmatisering att berätta för alla man känner att man söker jobb, men det är en viktig pusselbit i jakten på de dolda jobben eftersom just den personliga kontakten och mun-mot-mun-metoden är det mest effektiva sättet att utvidga sitt nätverk på ett kvalitativt sätt.

  • Den personliga rekommendationen väger ofta tyngre än perfekta meriter, så inventera bland familj, vänner och före detta kollegor eller kursare och berätta att du är öppen för nya utmaningar - förhoppningsvis skapar detta ringar på vattnet.

  • Ge och ta! Du är ju redan ute och rekar arbetsmarknaden, eller hur? Kommer du över något som passar någon du känner? Berätta för vederbörande fort som ögat. Se till att vara en värdefull kontakt för så många som möjligt, det gör att du får tillbaka tips i gengäld.


Arbetsmarknaden är i ständig förändring och det finns flera faktorer som påverkar rörligheten, vakanser och arbetstillfällen. Kort sagt; är du påläst, proaktiv och öppen med din situation så har du skapat bra förutsättningar att få korn på ett osynligt jobb!

Lycka till!


Och du vet väl att vi hela tiden matchar arbetssökande mot vårt arbetsgivarnätverk?
Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och vill ha stöttning och coachning i ditt jobbsökande? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Comments


bottom of page