top of page

Skriva cv utan erfarenhet

Uppdaterat: 13 juni 2023

Att skriva ett cv utan erfarenhet kan vara utmanande, men det finns flera strategier som kan hjälpa till att få det att sticka ut. Här ger vi dig våra tips för cv-skrivandet.

Det kan kännas svårt att skriva ett cv utan erfarenhet eftersom det i de allra flesta jobbsökningsprocesser efterfrågas ett cv och det många gånger är din enda chans att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare. Då är det såklart viktigt att du skriver ett bra cv som tar dig till anställningsintervju. Men hur skriver man ett bra cv om man saknar erfarenhet? Följ våra steg till ett grymt cv här!


Identifiera alla erfarenheter


Innan du börjar skriva ett bra cv kan du först sätta dig ner och fundera över och identifiera dina erfarenheter och färdigheter. Dina erfarenheter är mer än antal år inom en viss bransch eller yrke - här kan du läsa mer om hur du kan tänka gällande att söka jobb utan erfarenhet och vad erfarenhet är.


Hitta en passande struktur på ditt cv


Steg två är att få in all din erfarenhet och dina färdigheter i ditt cv. Har du ingen eller väldigt lite dokumenterad erfarenhet är en smart idé att hitta en passande struktur och layout på din meritförteckning där du får med det som är relevant.


Användning av cv-mallar och online-kurser

Online kan du hitta en massa bra förslag cv-mallar och också strukturer på hur du kan skriva ett bra cv utan erfarenhet. Ofta är det lättare att fylla i en färdig layout istället för att sitta framför ett blankt blad.


En dator, block och en hand som håller i en penna på ett skrivbord.
Även om du saknar erfarenhet kan du skriva ett bra cv.

Fokusera på utbildningar


En stor del av ett bra cv består av utbildningar. Saknar du arbetslivserfarenhet så kan du säkert väga upp det till viss del genom att lista utbildningar och kurser du gått. Tänk på att även online-kurser och korta utbildningar räknas.


Framhäva personliga egenskaper


Cv står för curriculum vitae och är latin, orden betyder livets lopp. Och på ett levnadslopp gör man ju fler saker än jobbar eller studerar - eller hur?

Även om en av de viktigaste faktorerna när det kommer till ett starkt cv är att det ska vara kort, koncist och relevant och ha mer fokus på "hårda" värden som dokumenterade meriter och erfarenheter är de "mjuka" som personliga egenskaper viktiga. Men när du saknar erfarenhet och skriver ditt cv får du istället lov att fokusera på dina personliga egenskaper som är relevanta och viktiga för jobbet du söker. Vilka av dina starka sidor har du nytta av i professionella sammanhang? Skriv ner dem och berätta hur!

Visa ditt engagemang och passion


Många av de arbetsgivare vi är i kontakt med på regelbunden basis efterfrågar en sak mer än erfarenhet på cv:t. Och det är att kandidaten är jobready, motiverad och engagerad. Ett cv skrivet av en person som saknar viss erfarenhet men där viljan att jobba lyser igenom är lättare att matcha mot flera arbetsgivare.

Känner du att ditt cv saknar arbetslivserfarenhet? Fyll ut det med något du känner starkt för och visa ditt engagemang!


Glöm inte praktikplatser och småjobb


Det kanske känns som att ditt sommarjobb för flera år sen eller praktiken du gjorde i skolan inte är så mycket värt. Men det är fel: när du skriver ett cv utan erfarenhet är allting som kan räknas som kompetens värdefullt! Om du praktiserade på ett fik i gymnasiet eller hjälpte din morfar att putsa fönster en sommar när du var mellan jobb visar det alltid någonting om din karaktär och att du är ambitiös. Dessutom kan du alltid berätta för arbetsgivaren att du är öppen för att praktisera för att lära dig mer om jobbet eller företaget innan du blir anställd!


Två kvinnor inne i ett samtal i kontorsmiljö.
Show - don´t tell!

Vilka av dina starka sidor har du nytta av i professionella sammanhang?
Skriv ner dem och berätta hur!

Comentários


bottom of page