top of page

Söka jobb utan erfarenhet: Karriärkonsulten tipsar!

Hur får man jobb utan erfarenhet? Det är inte lätt att få till ansökningshandlingar när man inte har något att fylla dem med. Därför delar vi här våra bästa tips för dig som söker jobb men saknar erfarenhet.

Alla är vi barn i början och även de mest seniora har varit nya branschen – det är viktigt att komma ihåg. Tur att vi på Karriärkonsulten både vet hur rekryterare tänker och hur du hittar jobb utan erfarenhet och på ett proffsigt sätt fyller ut ett tunt cv – läs våra tips här!


 

Vad är erfarenhet?


När erfarenhet efterfrågas i jobbannonser menas ofta ett antal års vana av vissa arbetsuppgifter. Många som anställer vill att kandidaterna ska ha dokumenterad erfarenhet av just den kompetens de efterfrågar.


Fokusera på dina kompetenser


Men det är också viktigt att skilja på kompetens och erfarenhet, du behöver inte ha jobbat med något i flera år för att kunna det. Vad är du bra på? Fokusera på dina styrkor och kompetenser snarare än antal år inom en viss bransch eller med en viss arbetsuppgift. Många gånger är din sociala förmåga, inställning och vilja viktigare än din arbetslivserfarenhet.


 

Hitta jobb utan erfarenhet


Både på Linkedin och på de flesta jobbsajter kan du filtrera och anpassa din sökning efter din nivå. Men både tänk och sök brett! Det kan finnas branscher och yrken som passar dig men som kanske ligger lite längre bort, eller har en annan titel än du är van vid.


Tänk brett


Men tänk också brett gällande din kunskap och erfarenhet - finns det något du gjort eller gör utöver ditt yrkesliv som du kan använda?


  • Är du äldst av flera syskon visar det att du är van att ta ansvar och leda

  • Har du varit mycket i stallet är du förmodligen plikttrogen och morgonpigg

  • Om du är duktig på något instrument betyder det att du har tålamod och är ihärdig

  • Ser ditt instagramflöde supersnyggt ut är du antagligen kreativ och har ett öga för färg och form

Och så vidare.


Hur tänker rekryteraren?


Vi vet att det är ansträngande och tar tid att söka jobb och att sätta ihop en riktad ansökan, men det är viktigt. Känner arbetsgivaren att du skickar samma ansökan till massa olika företag väljer de förmodligen bort dig. Tänk på att rekryterare vanligtvis får en stor hög med cvn, så att sticka ut är superviktigt!


Hur uppfattas du?


Det är inte bara i din ansökan och i intervjun som du får chansen att visa vem du är och varför du passar för jobbet, all kommunikation och dina konton på sociala medier är också en viktig del i jobbsökandet.

Är ditt cv tunt på de "hårda värdena" och erfarenhet är det ännu viktigare att du både tänker på ditt språk och dina bildval samt visar en proffsig sida av dig själv online. Din ansökan är ju också lite av ett "arbetsprov" för tjänsten.


Personer i kontorsmiljö tittar på ansökningshandlingar.
Inställning trumfar ofta vana!


Många gånger är din sociala förmåga, inställning och vilja viktigare än din arbetslivserfarenhet.

Söka jobb utan referenser


Att söka jobb utan referenser är också en utmaning eftersom en central del av ett cv är referenser. Men tänk på att en referens inte behöver vara din senaste chef, utan det kan vara en lärare eller handledare, en kollega, en kund eller en person som sitter i samma förening som du.

Det viktiga är att det är en person som känner dig och som vet hur du fungerar professionellt, och att personen är informerad och förberedd på att en rekryterare kan ringa upp.


Ett sista tips: ett sätt att samla kunskap och erfarenhet är att praktisera. Du kan alltid fråga företag och arbetsgivare om de erbjuder praktik- eller lärlingsplatser.


Glöm inte bort att det som efterfrågas i jobbannonser ofta är önskelistor, och att du kan mer än du tror!

Comments


bottom of page