top of page

Arbetsmarknad - kartläggning egen kompetens

Hur lyfter jag mina starka sidor i min ansökan eller på intervjun?

Det är en av de vanligaste utmaningarna och en riktig klassiker i jobbsökandet. Men innan du hittar metoden för att betona dina starka sidor måste du först veta vilka de är, eller hur?

Tema Rusta och matcha med fokus Kartläggning egen kompetens!

Meriter och kvalifikationer brukar ofta delas upp i hårda och mjuka färdigheter. Med hårda menas de kvalifikationer som du har "på pappret", och alltså skaffat dig via till exempel studier eller utbildningar, certifikat, intyg eller meriter du inhämtat från tidigare arbeten. De mjuka färdigheterna avser andra erfarenheter och dina personliga egenskaper som till exempel ifall du är väldigt lösningsorienterad, kreativ, kommunikativ eller strategisk.


Så börja med att kartlägga din kompetens på en gång:


Särskilj...


Dela upp dina styrkor i hårda och mjuka värden och ta dig tid att identifiera och bedöma dina erfarenheter och förmågor.


Vilka drag är utmärkande för dig och kommer bidra till att du lyckas i rollen du söker?


... och sätt ihop


Men det bästa är ju såklart om dina meriter och personliga egenskaper kompletterar och förstärker varandra! I de fall då du inte har den erfarenhet som efterfrågas blir det ännu viktigare att understryka dina informella egenskaper.


Framtidsspana


Även om kartläggningen av din egen kompetens till stor del syftar till att mappa upp ditt nuläge så är en god idé att inkludera dina mål framöver. Vad behöver du komplettera med, var du vill vara om X antal år och hur ska du komma dit?


En hand som håller en penna över ett papper med en mening skrivet på.
Motiverad blivande systemutvecklare med truckkort - en tre-i-ett-mening!
Denna mening berör


  • Mjuka egenskaper - motiverad


  • Hårda meriter - truckkort


  • Riktning och mål för framtiden - blivande systemutvecklare

Uppdatera


Tiderna förändras, därför bör din kompetenskarta också göra det - har du blivit bättre på eller lärt dig något nytt? Är en utbildning du gick för hundra år sedan fortfarande relevant? Har du nya mål?

Uppdatera kartläggningen av din egen kompetens efter senaste nytt.


Din kompetenskarta är mycket större än du tror - det är bara att börja mappa!

Comentarios


bottom of page