top of page

Medarbetarsamtal – tips inför mötet

Ett medarbetarsamtal är en strukturerad dialog mellan en anställd och en chef, vanligtvis genomförd regelbundet, som är till för att utvärdera den anställdes prestationer, diskutera karriärmål och arbetsrelaterad utveckling. Det är en möjlighet för båda parter att ge och ta emot feedback, sätta och granska mål, samt att planera för framtida utveckling och möjligheter inom organisationen.




Förberedelser

Det är viktigt att förbereda sig inför ett medarbetarsamtal. Ett tips är att föreställa dig mötet och vilka frågor ni kommer komma in på, för att kunna reflektera över vilken approach du vill ta, och vad du upplever är viktigast att prata om.


Reflektera över din roll

Innan mötet, ta dig tid att reflektera över dina prestationer, styrkor och utvecklingsområden. Var ärlig med dig själv om dina framgångar och utmaningar.


Sätt personliga mål

Tänk på vad du vill uppnå i din karriär och hur ditt nuvarande arbete kan hjälpa dig att nå dessa mål.


Förbered frågor

Kom med en lista på frågor eller ämnen du vill diskutera. Det kan vara allt från arbetsbelastning till karriärmöjligheter.


Under samtalet

Kom ihåg att medarbetarsamtalet är en tvåvägskommunikation. Det är lika viktigt för dig att ge feedback till din chef om hur du upplever din arbetsmiljö och ditt stöd. Detta bidrar till en öppen och ärlig arbetskultur och stärker relationen mellan dig och din chef.


Var aktiv och engagerad

Visa att du är engagerad genom att aktivt lyssna och delta i diskussionen.


Var öppen för feedback

Ta emot konstruktiv kritik och feedback med ett öppet sinne. Se det som en möjlighet till personlig och professionell utveckling.


Diskutera dina mål

Dela dina karriärmål och diskutera hur du och din chef kan arbeta tillsammans för att nå dem.


Mål och utvecklingsplaner

När det gäller mål och utvecklingsplaner, se till att sätta realistiska och mätbara mål tillsammans med din chef. Dessa bör vara utmanande men uppnåeliga. Skapa också en plan för din professionella utveckling, vilket kan inkludera allt från utbildning till att ta sig an nya projekt eller söka mentorskap.


Efter samtalet

Efter ett medarbetarsamtal är det viktigt att inte bara se mötet som avslutat, utan som startpunkten för en fortsatt utvecklingsprocess. Det första steget är att reflektera över samtalet och de insikter som framkom. Ta dig tid att noggrant gå igenom de diskussioner som fördes, de mål som sattes och den feedback du fick. Det är viktigt att du förstår och accepterar denna feedback, även om vissa delar kan vara utmanande att ta emot.


Ett effektivt sätt att säkerställa att du tar med dig det viktigaste från mötet är att skapa en skriftlig sammanfattning. I denna sammanfattning bör du inkludera specifika mål, tidsramar för dessa, och eventuella resurser eller stöd du behöver för att uppnå dem.





Vanliga misstag att undvika


Otillräcklig förberedelse

Många missar att förbereda sig ordentligt inför samtalet. Det är viktigt att reflektera över dina prestationer, identifiera dina styrkor och svagheter, samt formulera klara mål och frågor du vill ta upp.


Att inte sätta personliga mål

Att gå in i samtalet utan tydliga mål kan leda till ett mindre fokuserat och produktivt möte. Det är viktigt att ha en klar uppfattning om vad du vill uppnå både på kort och lång sikt.


Att förbise självreflektion

Att inte ägna tid åt självreflektion kan göra det svårt att ha en öppen och ärlig dialog under samtalet. Självinsikt är nyckeln till personlig utveckling.


Att inte vara aktivt lyssnande

Ett vanligt misstag är att inte lyssna aktivt på vad som sägs under samtalet. Aktivt lyssnande innebär att du är helt närvarande och engagerad i diskussionen.


Att vara defensiv

Att reagera defensivt på feedback kan hindra konstruktiv dialog. Det är viktigt att vara öppen och mottaglig för kritik och förslag.


Att inte dela tankar och känslor

Många håller tillbaka sina åsikter eller känslor under samtalet. Att vara öppen och ärlig om dina tankar bidrar till en mer meningsfull och produktiv diskussion.


Att inte följa upp

Ett av de största misstagen efter ett medarbetarsamtal är att inte följa upp det som diskuterades. Det är viktigt att agera på feedbacken och de uppsatta målen.


Att inte justera mål vid behov

Omständigheter förändras och det kan vara nödvändigt att justera dina mål. Att inte vara flexibel kan hindra din utveckling.


Att inte reflektera över samtalet

Att inte ta sig tid att reflektera över samtalet och dess innehåll kan leda till missade möjligheter för lärande och utveckling.


bottom of page