top of page

Ny på jobbet: tips från Karriärkonsulten

Att vara ny på jobbet är en spännande tid fylld med nya möjligheter och utmaningar. Du kan vara säker på att din nya roll, trots sina utmaningar, kommer att vara otroligt givande och lärorik för din karriär. För att göra det lite enklare ger vi dig tips och annat bra att tänka på när du är ny på jobbet.

Tips när du är ny på jobbet

Att vara den "nya personen" kan vara en blandning av nervositet och förväntan. Det är en tid då du kommer att absorbera mycket ny information, lära känna dina kollegor, och förstå företagets kultur och arbetsflöden. Att vara proaktiv, öppen och flexibel kommer att vara nyckeln till en framgångsrik start.


Osäkerhet och nervositet

Det är helt mänskligt att känna en viss grad av osäkerhet när man börjar på en ny arbetsplats. Det är en tid av anpassning och lärande. Omfamna dessa känslor och använd dem som en drivkraft för att ställa frågor, söka feedback och ständigt förbättra dig. Varje dag kommer du att bli mer och mer bekant med din nya miljö.


Att presentera sig själv för kollegor

Din presentation är ofta din första interaktion med dina nya kollegor. Håll det ljust, positivt och professionellt. Dela lite om din professionella bakgrund, men inkludera även några personliga inslag som hjälper andra att relatera till dig och minnas dig. Och kom ihåg, aktivt lyssnande är nyckeln när du lär känna andra!


Skapa ett positivt intryck

Första intrycket varar, som de säger. Var medveten om hur du presenterar dig själv, både i hur du klär dig och hur du kommunicerar. Var punktlig, organiserad och visa att du är engagerad och ivrig att bidra till teamet från dag ett.


Förstå företagskulturen

Företagskulturen är hjärtat i varje organisation. Ta dig tid att verkligen förstå värderingarna, normerna och "det oskrivna reglerna" på din nya arbetsplats. Detta kommer inte bara att hjälpa dig att anpassa dig, utan också att trivas och lyckas i den nya miljön.


Att hitta sin plats I gruppen

Att hitta din plats i teamet handlar om att förstå dynamiken, respektera etablerade strukturer och samtidigt bidra med din unika kompetens och personlighet. Var autentisk, visa uppskattning och var en aktiv deltagare i teamets aktiviteter och diskussioner.


Hur länge är man ny på jobbet?

Tiden det tar att gå från "den nya" till en etablerad medlem av teamet varierar. Det är viktigt att ge dig själv tillåtelse att vara ny och att lära dig i din egen takt. Kom ihåg att ställa frågor, söka stöd och vara tålmodig med dig själv under denna period.


Bygga nätvärk när man är ny

Nätverkande är en konst och en viktig del av din professionella utveckling. Engagera dig i olika initiativ, delta i evenemang och var tillgänglig för att hjälpa andra. Att bygga starka relationer från början kommer att gynna din karriär på lång sikt och göra din tid på företaget ännu mer givande.


Hoppas dessa utökade tips ger dig en ännu djupare insikt och stöd i din nya roll. Kom ihåg, varje dag är en ny möjlighet att lära och växa. Lycka till!

bottom of page