top of page

Bild till CV – Skapa rätt intryck

Uppdaterat: 2 maj

En bild i ditt CV är inte bara en formalitet; det är en möjlighet att förmedla en känsla av din professionalism och personlighet. Det är viktigt att välja en bild som inte bara representerar dig på ett äkta sätt, utan också passar in i den professionella kontexten. En väl vald bild kan bidra med en personlig touch och hjälpa dig att sticka ut i en konkurrensutsatt arbetsmarknad.Tips för att ta en bra bild till CV

För att skapa ett positivt första intryck bör du välja en ny, eller relativt ny, bild som representerar dig i en professionell miljö. Behöver du ta en ny bild är dessa tips bra att ha i åtanke:

  • Undvik selfies eller bilder från sociala tillställningar för ett mer professionellt intryck.

  • Se till att belysningen är bra. Stå gärna vid ett fönster om du fotograferar inomhus för ett mjukt och neutralt resultat.

  • Ha en neutral bakgrund utan distraktioner så att fokus hamnar på dig.

  • Se till att din CV-bild är av hög kvalitet och att resultatet blir skarpt.

  • Tänk på ditt ansiktsuttryck samt klädsel; du vill att detta ska spegla den typ av jobb du söker.

  • Ett naturligt leende kan göra mycket för att skapa en vänlig och tillmötesgående bild.


Påverkar arbetsgivarens uppfattning

En professionell bild till ditt CV bidrar till att ge ett positivt intryck av dig som kandidat. Det är ofta det första arbetsgivaren ser och kan påverka hur din ansökan uppfattas. En bra och vänlig bild kan ge intrycket av en kompetent och tillmötesgående person samt förmedla din professionalism, ditt engagemang och din uppmärksamhet för detaljer. Det är en investering i din personliga varumärkesbyggnad. Om möjligt, använd en professionell kamera eller be en vän med fotograferingskunskaper om hjälp om du inte går till en utbildad fotograf.


Do's and Don'ts för CV-bilder

Do's: Använd en aktuell bild, klä dig professionellt, ha en neutral bakgrund, och se till att bilden är av hög kvalitet.

Don'ts: Använd inte en gammal eller informell bild, undvik distraktioner i bakgrunden, och klä dig inte i kläder som inte passar för arbetsplatsen.


Kreativa sätt att presentera dig själv

För de som arbetar inom kreativa yrken kan det vara lämpligt att välja en bild som visar din kreativitet. Det kan vara en bild där du är i en kreativ miljö, håller i verktyg relaterade till ditt yrke, eller på annat sätt visar din unika stil. Kom ihåg att även dessa bilder bör förmedla professionalism och passa in i kontexten av ett CV.


När du inte bör inkludera en bild

I vissa länder och branscher är det inte standard att inkludera en bild i ditt CV, och det kan till och med anses olämpligt. Det är viktigt att göra research om normerna i det land och den bransch du söker jobb inom. Om du är osäker, är det ofta säkrast att utelämna bilden för att undvika potentiella missförstånd eller negativa intryck.


Om Karriärkonsulten

Karriärkonsulten är ett företag som erbjuder Rusta och Matcha i Stockholm med omnejd, i samarbete med Arbetsförmedlingen. Med 14 års erfarenhet i branschen, står vi som en pålitlig leverantör som skapar jobb- och utbildningsmöjligheter för våra deltagare. Våra experter stöttar dig praktiskt, hjälper till att hitta och lyfta fram din kapacitet, och bistår med arbetsgivarkontakter genom ett brett och växande nätverk.

Comments


bottom of page