top of page

Landa ett nytt jobb med hjälp av en stark pitch!

En pitch är en muntlig presentation med syfte att sälja något; det kan vara till exempel en produkt, en idé, en person, ett manus eller ett projekt. Du vill alltså övertyga mottagaren om att det du pitchar löser hens problem och är värt att satsa på!

Metoden kallas också för hisspitch - då du övertygar mottagaren på kortare tid än en minut, (eller så lång tid en hissresa nu tar) att investera i det du säljer.

En vanlig struktur för en klassisk företagspitch brukar innehålla problembeskrivning, lösning och fördelar; då själva produkten som säljs är lösningen. Men när du söker jobb är det ju du själv som är “produkten” så denna struktur kan behöva modifieras något.

Och en minut går snabbt - hur ska du sälja in dig själv och få med alla fördelar med att anställa dig på 60 sekunder och 70 ord?


Lösningen lyder som följer!En man i kostym ger tummen upp samtidigt som han åker uppför en rulltrappa med en whiteboard.
Klockan tickar - klara, färdiga, gå!En pitch är inte tillfället då du håller inne information och sparar det bästa till sist - det har du inte tid med!


 

Kort och exakt.


Du behöver inte få med exakt alla fördelar med att anställa dig i din pitch - men du behöver nämna de viktigaste och skapa nyfikenhet kring dig. Syftet med att ha en inarbetad rutin när du muntligt presenterar dig själv är att väcka ett inledande intresse - gör du det har du all tid i världen att utveckla dig senare.

Plocka fram det mest framträdande och håll det kort, tydligt och exakt! 

Vilka är fördelarna? Vad gör dig unik? Visa din passion?


Vad vinner arbetsgivaren på att anställa dig? Är det din lojalitet, erfarenhet eller kreativitet? Och hur skiljer du dig från mängden? Har du en särskild inställning eller attityd, strävar du efter ett speciellt mål, eller behärskar du ett visst program eller språk?


Slutligen: tror du på produkten (du själv)? Fram med glöden och visa att du är övertygad om att just du borde anställas, att du har något att tillföra och bidra med! 

Öva!


Träna på ordval, formuleringar, rytm och röstläge. Du ska kunna bli väckt mitt i natten och kunna din pitch som ett rinnande vatten. Med tiden kommer du säkert ha ett antal olika pitchar beroende på vilket sammanhang du är i - alla ska sitta som berget. Och öva också på att hålla tiden!


 

Ju mer hemmastadd du är i din pitch desto lättare blir det att anpassa den, men kärnan kan (och bör) vara densamma. Skriv ner en version i din sammanfattning på Linkedin och i ditt cv, dra en annan när någon frågar vad du jobbar eller vill jobba med, och ha ytterligare en för när du sitter på en arbetsintervju och får frågan "vill du berätta lite om dig själv och vem du är?".

Kör hårt, och lycka till!

Comments


bottom of page