top of page

Så fungerar referenser när du söker jobb

Uppdaterat: 20 okt. 2023

Referenser är en nyckelkomponent i jobbsökningsprocessen, men hur fungerar de egentligen, och hur kan du använda dem till din fördel? Låt oss dyka djupare in i referensernas värld och upptäcka hur de kan bli din bästa vän på resan mot ditt nästa jobb.Vad är referenser?

Referenser agerar som en bro mellan din tidigare erfarenhet och din framtida potential. De är individer – ofta tidigare chefer, kollegor eller kunder – som kan bekräfta dina färdigheter, erfarenheter och arbetsprestationer till potentiella arbetsgivare. De ger en extern syn på din förmåga att uppfylla de krav och uppgifter som det nya jobbet innebär, och skapar en bild av vem du är som professionell individ.


Varför är referenser viktiga?

Referenser fungerar som en spegel som reflekterar din professionella historia och ditt rykte i arbetsvärlden. De kan lyfta fram dina styrkor, bekräfta dina färdigheter och ge en ärlig bild av din arbetsprestation. Starka, positiva referenser kan vara avgörande för att säkra den där drömpositionen och hjälpa dig att sticka ut i en konkurrensutsatt arbetsmarknad.


Att söka jobb utan referens

Även om referenser är viktiga, finns det situationer då du kanske inte har tillgång till dem. Kanske är du ny på arbetsmarknaden, eller så har du arbetat i en position där det inte var möjligt att skapa dessa professionella relationer. Oroa dig inte – genom att visa upp konkreta exempel på ditt arbete, skapa en stark personlig varumärkesberättelse och använda andra bevis på din kompetens, kan du fortfarande skapa en övertygande ansökan.


Vem kan vara referens?

Att välja rätt referens är som att välja rätt ingredienser till en utsökt måltid. Det behöver vara någon som inte bara känner till ditt arbete och dina prestationer, utan också någon som kan kommunicera detta på ett positivt och stödjande sätt. Det kan vara tidigare chefer, kollegor, klienter eller till och med mentorer och lärare, beroende på din unika situation.


Hur frågar man om referens?

Att be om en referens kan kännas som en stor fråga, men kom ihåg att de flesta människor är glada att hjälpa till om de kan. När du närmar dig någon för att be om en referens, var tydlig med dina förväntningar, förklara varför du har valt dem och var alltid beredd att acceptera ett nej med förståelse och tacksamhet.


Referens i ditt CV

Inkludering av referenser i ditt CV eller ansökan kan vara en fin touch som ger arbetsgivare direkt tillgång till personer som kan bekräfta din kompetens och karaktär. Se till att dina referenser är förberedda och villiga att tala för dig, och att deras kontaktinformation är korrekt och aktuell. I de flesta fall skriver man att man gärna ger ut referenser vid förfrågan, så att dina referensers kontaktuppgifter inte ges ut till vem som helst, och för att du ska kunna ge dina referenser någon typ av förvarning inför ett samtal när en rekryterare frågat efter dina referenser.


Bra att tänka på

Att hantera dina referenser med respekt och tacksamhet är nyckeln till att upprätthålla starka professionella relationer. Håll dem informerade om din karriärutveckling, tacka dem för deras stöd och var alltid beredd att återgälda tjänsten om tillfälle ges. En god relation med dina referenser kan bli en långvarig professionell vänskap som berikar din karriär i många år framöver.

Comments


bottom of page