top of page

Rekommendationsbrev – gör så här

Att få ett rekommendationsbrev från en tidigare chef eller kollega kan vara ett värdefullt verktyg i ditt jobbsökande. Det kan ge en potentiell arbetsgivare en inblick i dina färdigheter, erfarenheter och personlighet, vilket kan stärka din ansökan. Vi ger dig här tips på hur ett rekommendationsbrev kan se ut och hur du ber om ett från någon du litar på.


Hur skriver man ett rekommendationsbrev?

Ett rekommendationsbrev ska vara tydligt, koncist och professionellt. Om du ska be någon skriva ett för dig, eller om du har blivit ombedd att skriva ett för någon annan, ska det innehålla följande fyra informationspunkter:


  • En introduktion: I introduktionen ska avsändaren presentera sig själv och sitt förhållande till den person som rekommenderas.

  • En beskrivning av personens kvalifikationer: I den här delen ska personens positiva egenskaper, färdigheter och erfarenheter beskrivas på ett specifikt och konkret sätt.

  • En rekommendation: I slutet av brevet ska det tydligt framgå att man rekommenderar personen för tjänsten.

  • Kontaktinformation: Avsändaren bör se till att inkluderar kontaktinformation så att den potentiella arbetsgivaren kan komma i kontakt mede personen som skrev brevet om de har några frågor.


Exempel

Här följer ett exempel på hur man kan skriva ett rekommendationsbrev och viktiga delar att ta med.


Till vem det kan beröra,

Jag skriver detta brev för att rekommendera [namn på person] för tjänsten som [tjänstenamn] hos [företagsnamn]. Jag har haft förmånen att arbeta med [namn på person] under [antal] år på [företagsnamn], där [han/hon] innehade tjänsten som [tjänstenamn].


Under sin tid hos oss visade [namn på person] sig vara en [ange positiva egenskaper]. [Han/hon] var alltid [ange exempel på positiva handlingar]. [Han/hon] har en stark arbetsmoral och är alltid villig att göra det lilla extra. [Han/hon] är också en lagspelare och samarbetar bra med andra.


Jag är övertygad om att [namn på person] skulle vara en värdefull tillgång för ert team. [Han/hon] är en intelligent, motiverad och hårt arbetande person med en positiv inställning. Jag rekommenderar [honom/henne] varmt för denna tjänst.


Kontakta mig gärna om du har några frågor.


Med vänliga hälsningar,

[Ditt namn, titel och kontaktinformation]

 

Be om ett rekommendationsbrev

Det bästa sättet att be om ett rekommendationsbrev är att prata med personen direkt. Förklara att du söker en ny tjänst och att du skulle uppskatta om de kunde skriva ett brev åt dig. Ge information om tjänsten du söker och inkludera en kort beskrivning av din bakgrund och dina mål. Du kan också bifoga en kopia av ditt CV för att ge personen ännu mer bakgrund.


Det du vill få fram är hur din kompetens kan passa den specifika tjänsten, så all information du kan förse personen du ber om hjälp med desto bättre. Var helst inte ute i sista sekund utan låt personen ha god tid på sig att slutföra brevet. Dela gärna denna guide och mall med dem så har de en bra grund att utgå från.

Comments


bottom of page