top of page

Byta jobb

Att byta jobb kan vara ett stort steg i karriären, men också något som påverkar livet i stort. Oavsett om du söker nya utmaningar, vill byta till en annan bransch eller behöver en arbetsplats med bättre arbetsvillkor, är det viktigt att förstå hur du bäst går tillväga för att lyckas. Det finns olika tecken som kan ge dig indikationer på att det är dags att ge sig ut på arbetsmarknaden igen.Om du står i valet och kvalet

Det kan ta tid när man ska ta valet att byta jobb eller inte – ett beslut som inte ska tas lättvindigt. Innan du tar steget finns det förmodligen en del tankar som går genom huvudet. Är gräset grönare på andra sidan? Kan jag söka nytt jobb när jag redan har ett? Det är då viktigt att gå till sig själv och fundera över om det finns ett varför till att du vill byta jobb. Kanske saknas möjlighet till att utvecklas och utmanas där du befinner dig just nu, eller så är det en arbetsbelastning eller arbetsmiljö som påverkar ditt välmående negativt. Det är två helt olika anledningar, men båda så goda för att söka sig vidare.


5 tecken att lyssna på

Om du känner att du inte trivs på jobbet, oavsett anledning, är det dags att byta jobb. Det kan vara en chans att förbättra din arbetsglädje, din karriär och din livskvalitet. Här är fem tecken på att det kan vara dags att se dig om efter en ny utmaning:


1. Hög stressnivå

Känner du dig konstant stressad och har svårt att koppla av på fritiden? En ohälsosam arbetsmiljö kan leda till både fysiska och psykiska problem på jobbet såväl som när du är ledig. Sömnproblem, rusande hjärta eller trötthet är alla symptom som säger att något inte står rätt till. Om du inte lyckas hantera stressen på din nuvarande arbetsplats kan det vara dags att söka dig vidare.


2. Söndagsångest

Om du känner en växande klump i magen när helgen börjar lida mot sitt slut och du vet att det snart är dags att gå till jobbet igen är det ett tecken på att något är fel. Söndagsångest kan vara ett tecken på att du inte trivs med ditt jobb eller att du inte känner dig utmanad eller värdefull. Avsaknad av engagemang för sina arbetsuppgifter och det företag man jobbar på har en negativ inverkan på oss. Vi alla vill göra något av betydelse.


3. Branschen går dåligt

Om du jobbar i en bransch som är i nedgång kan det vara svårt att se en positiv framtid. Det kan leda till osäkerhet, oro och en känsla av stagnation. Om du inte ser några möjligheter att växa och utvecklas i din nuvarande bransch kan det vara dags att byta spår.


4. Inga möjligheter att utvecklas

En nyckel till både välmående och framgång är att få lära sig nya saker och utvecklas. Om din nuvarande arbetsplats inte ger dig utrymme att ta dig an nya utmaningar, antingen genom arbetsuppgifter eller utbildningar, så avstannar utvecklingen. Att känna sig oinspirerad kan leda till att du tappar motivationen och engagemanget.


5. Du känner dig inte värdefull

Om du inte känner dig uppskattad och värdesatt på din arbetsplats kan det påverka din självkänsla och din motivation negativt. Du förtjänar att jobba på en plats där du känner dig respekterad och uppskattad för dina insatser.


Söka nytt jobb

Att ta steget att byta jobb kan kännas skrämmande, men det behöver inte vara svårt. Det finns många resurser tillgängliga som kan hjälpa dig att hitta en ny utmaning som passar dig.


  • Kontakta ditt nätverk: Berätta för dina vänner, familj och tidigare kollegor att du söker nytt jobb. De kan kanske ge dig tips om lediga tjänster eller i sin tur tipsa om dig.

  • Kontakta ett rekryteringsföretag: Rekryteringsföretag har ofta kontakt med företag som söker personal och kan hjälpa dig att hitta lediga tjänster som matchar din profil. Det finns även rekryterare som är specialiserade på olika branscher vilket är fördelaktigt om du vet vad du är ute efter.

  • Använd dig av jobbsökarsajter: Det finns många sajter på nätet där du kan söka efter lediga tjänster.

  • Gå på en jobbmässa: Jobbmässor är ett bra sätt att träffa olika arbetsgivare och få information om lediga tjänster.

  • Förbättra ditt CV och ditt personliga brev: Se till att ditt CV och ditt personliga brev är uppdaterade och relevanta för de tjänster du söker.


Att byta jobb kan ge dig mer arbetsglädje och bättre livskvalitet. Om du känner sig osäker finns det många som varit i samma sits och som kan ge dig tips och råd. Tveka inte att kontakta oss på Karriärkonsulten för att få stöd och inspiration.

Comments


bottom of page