top of page

Följa upp jobbansökan – behövs det?


Att följa upp en jobbansökan kan visa på att du tar egna initiativ och är proaktiv i din jobbsökningsstrategi. Det visar inte bara ditt intresse för tjänsten utan kan också hjälpa dig att sticka ut bland andra kandidater. Trots detta är det många som tvekar att följa upp, antingen för att de inte vill verka påträngande eller för att de är osäkra på hur de ska göra det på ett professionellt sätt. Om du följer upp din jobbansökan på ett bra sätt kan du öka dina chanser att få komma på en intervju.



Din chans att sticka ut

När du har skickat in din ansökan kan känslan vara att du har gjort ditt och inte kan påverka processen. Nu väntar en tid innan sista ansökningsdag är förbi, och stunden då du tänker att rekryteraren börjar gå igenom ansökningarna för att hitta de kandidater som ska få komma på intervju. Här har du möjlighet att sticka ut och skapa en personlig kontakt.


När bör du följa upp?

Timing är avgörande när det gäller att följa upp jobbansökan. Generellt sett är det lämpligt att vänta ungefär en vecka efter att du skickat in din ansökan innan du tar kontakt. Detta ger arbetsgivaren tillräckligt med tid att granska ansökningarna och påbörja urvalsprocessen. Om du följer upp för tidigt kan det verka otåligt, medan en försenad uppföljning kan riskera att du redan fallit bort i första urvalsprocessen. Om du inte fått något svar efter din första uppföljning kan det vara lämpligt att göra ytterligare en uppföljning efter ytterligare en vecka.


Förbered dig på uppföljningen   

Innan du följer upp jobbansökan är det viktigt att förbereda dig. Här är några steg du kan ta för att säkerställa en effektiv och professionell uppföljning:


Granska arbetsbeskrivningen och din ansökan

Se till att du är väl bekant med de krav och kvalifikationer som anges i arbetsbeskrivningen samt hur dina färdigheter och erfarenheter matchar dessa krav.


Förbered dina frågor

Du bör ha ett syfte med uppföljningen, och då är specifika frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen som inte redan är tydligt beskrivning bra saker att utgå från. Detta visar att du är engagerad men också att du har läst igenom annonsen tydligt.


Välj rätt kontaktväg

Det är mest vanligt att följa upp jobbansökan via telefon eller mail. Mail är ofta mindre påträngande och ger rekryteraren tid att svara på ett genomtänkt sätt, men välj det sätt där du är mest bekväm. Se till att kontakta rätt person, exempelvis en rekryteringsansvarig eller avdelningschef, vilket ofta står med i annonsen. De kan ha olika ansvarsområden i rekryteringsprocessen så om du har specifika frågor kan den ena vara mer lämplig än den andra att kontakta.


Exempel – följa upp jobbansökan via mail

Om du vill skicka ett uppföljningsmail för att visa ditt intresse och påminna rekryteraren om din ansökan följer här ett exempel på hur ett sådant mail kan se ut:


Ämne: Uppföljning av jobbansökan för [tjänstens namn]


Hej [rekryterarens namn],


Jag hoppas allt är bra med dig. Jag ville följa upp min ansökan för tjänsten som [tjänstens namn] som jag skickade in den [datum]. Jag är mycket intresserad av denna möjlighet och skulle uppskatta en uppdatering om statusen på min ansökan.


Jag tror att mina erfarenheter inom [ditt arbetsområde] skulle vara värdefulla för [företagets namn], och jag ser fram emot möjligheten att diskutera hur jag kan bidra till ert team.


Tack för din tid och uppmärksamhet. Jag ser fram emot att höra från dig snart.


Med vänliga hälsningar,

[ditt namn]

[ditt telefonnummer]

[din e-postadress]

 

Detta är ett effektivt och professionellt sätt att följa upp jobbansökan på, vilket kan öka dina chanser att landa den eftertraktade intervjun.

 

Höra av sig efter intervju

Om du har fått komma på intervju är det även lämpligt att följa upp även i detta steg av processen. Att ringa en rekryterare efter en intervju kan vara ett bra sätt att visa ditt fortsatta intresse för tjänsten. Här är några tips för att göra detta på ett professionellt sätt:

  • Vänta några dagar: Ge rekryteraren tid att sammanställa sina intryck och fatta beslut innan du ringer.

  • Var förberedd: Ha dina anteckningar från intervjun redo och var beredd att diskutera specifika delar av intervjun eller ställa ytterligare frågor.

  • Var kortfattad och artig: Respektera rekryterarens tid genom att hålla samtalet kort och koncist. Tacka för möjligheten och uttryck ditt fortsatta intresse för tjänsten.

Comments


bottom of page