top of page

Skapa trygghet i arbetslivet - kompetensutveckla dig själv!

Uppdaterat: 4 feb. 2022

Är du mellan jobb, söker ditt första, står och stampar eller sitter tryggt i båten? Oavsett ditt nuläge är det alltid en bra idé att fundera över vad du skulle vilja utveckla och lära dig mer om. Arbetsplatser och företag analyserar och omorganiserar för att optimera arbetsflöden och processer - smart! Och varför skulle du tänka annorlunda?

Arbetsmarknaden förändras ständigt vilket innebär att fortlöpande kompetensutveckling är nödvändig. Vi byter jobb som aldrig förr och ett starkt CV, självförverkligande och löneutveckling är numera starkare drivkrafter för de flesta än guldklockan efter många års trogen tjänst.

Men du behöver inte byta arbetsplats, bransch eller uppgifter för att ägna dig åt kompetensutveckling. Gräv där du står! Se de kunskaper du tillskansat dig som en trädgård; du har satt fröna men behöver vattna, ge lite näring och beskära för att maximera blommorna. Både du och din framtida arbetsgivare kommer ha nytta av det!


Studier


Researcha både kortare kurser eller längre utbildningar. Vill du läsa något på halvfart, kvällstid, distans? Fundera över vad som motiverar dig och vilka områden som känns intressanta.


Den interna stjärnan


Har du en kollega eller vän som är vass på något? Fråga om vederbörande vill gå igenom grunderna i photoshop, retorik eller schemaläggning, eller vad det nu är. Ta rygg på människor som har kunskap inom något du saknar.




Visa initiativ - fråga chefen


Även om du automatiskt ställs inför nya situationer och utmaningar både på jobbet och som arbetssökande kan det vara en idé att definiera vad du vill och behöver utveckla hos dig själv. Ny kompetens ramlar inte ner i huvudet på dig. Finns det områden inom företaget du kan lära dig mer om? Kan du praktisera eller bli en del av en projektgrupp? Var öppen och visa att din framåtanda kommer gynna din arbetsplats.


Webben


Föreläsningar, webinars och tutorials online kommer vidga dina vyer. Det är belönande att lära sig nya saker och visar att du är nyfiken, vetgirig och har ett driv, även om du inte alltid får ett formellt intyg eller diplom.


Lär ut


Inte nog med att du utvecklar din pedagogiska förmåga - du kommer också få en chans att utmana, fräscha upp och förstå dina kunskaper på djupet.



En av utmaningarna med den här listan är såklart tid och energi; både som anställd och arbetssökande är dina dagar förmodligen schemalagda med uppgifter. Så en språngbräda kan vara att förkovra dig inom något du faktiskt tycker är intressant, det hjälper att skapa ett mindset som gör din fortsatta kompetensutveckling lättare!

bottom of page