top of page

Efter att du är rustad och matchad - ny på jobbet!

Uppdaterat: 12 apr.

Har du också hört uttrycket att det tar 100 dagar att lära sig ett nytt jobb? Vi tror att det både är individuellt och beror på jobbet, så om det är sant eller ej låter vi vara osagt. Men vi kan i alla fall hålla med om att det tar tid att komma in i rutinerna på en ny arbetsplats och att växa in i aktuella arbetsuppgifter.


Texten Ny på jobbet? Mot en bakgrund av två glada, skrattade personer inbegripna i en konversation.
Alla har varit nya på jobbet någon gång - du fixar det!

Du kanske funderar på ett karriärbyte, är mitt i, eller har varit borta från arbetsmarknaden ett tag? Hursomhelst vet vi, genom vår erfarenhet, att rusta och matcha en individ till rätt sysselsättning handlar om mer än själva jobbsökarprocessen.


Vår process med jobbcoachning slutar inte när du fått jobbet. Vi finns som stöd och diskuterar gärna frågor eller funderingar kring utmaningar som kan dyka upp första tiden på den nya arbetsplatsen. Vi har även samlat flera handfasta tips för dig som är ny på jobbet – att presentera sig för nya kollegor och skapa ett positivt intryck, förstå företagskulturen och hur länge man räknas som ny på jobbet.


Tålamod och rimliga förväntningar


Att vistas i ny miljö och med nya arbetsuppgifter kan vara utmattande bara det, många av oss har dessutom en djävul på axeln som riskerar att sänka vårt självförtroende ifall vi inte presterar fullskaligt första veckan. Men du är ju faktiskt där av en anledning, arbetsgivaren vill ha dig och ser din potential - kom ihåg det.

Du får helt enkelt ha lite tålamod, och påminna dig själv om att ingen kan allt från början.


Det kan även vara till hjälp att se över vilka förväntningar både du och din chef har på dig, är de tydliga och rimliga? Har ni liknande förväntningar och har du de förutsättningar som behövs för att infria dem?Var dig själv, men var lyhörd


Det är helt OK, och ofta uppskattat, att visa vem man är på jobbet. Låt inte det ta fokus från ditt lärande, bara. Den första tiden kommer du att överösas med intryck och information, så det kan vara fördelaktigt att anamma en lite lägre profil, lägga både arbetssätt och arbetskultur på minnet och satsa på att smälta in.


Våga fråga


Självklart kommer dina kollegor ha överseende med att du frågar om saker och processer som de kanske ser som självklara, det visar ju bara att du är engagerad och har en vilja att lära dig. Men du kan också visa framfötterna och fråga ifall du kan hjälpa eller stötta med något om du har lite tid över, eller om någon vill ha kaffe. Det är ett snyggt sätt att bygga relation med dina nya kollegor, och som bonus kommer du in i både arbetet och företagskulturen snabbare!


 

Kom ihåg att något som ser lätt ut för någon annan är

resultatet av många timmars arbete; övning ger färdighet!

 

Här hittar du mer information om vår coachningmetod inom Rusta och matcha och hur vi kan hjälpa dig till drömjobbet!

Comentarios


bottom of page