top of page

Skrivkramp och personligt brev? Vi guidar!

Uppdaterat: 12 apr.

Om det låser sig och du inte vet hur du ska börja ditt personliga brev har vi samlat tips i en guide som kan få igång skrivprocessen.

Behövs personliga brev?

Åsikterna kring det personliga brevets vara eller icke vara har både varit delade och någonting som många känner starkt för. En del hävdar att det är ett hot mot kompetensbaserad rekrytering och andra att det personliga brevet i många fall är enda chansen för arbetssökande med mindre erfarenhet att visa vilka de är och vad de vill. Vi ger oss inte in i debatten här utan konstaterar bara att för varje annons som inte efterfrågar ett personligt brev finns det en annan som gör det.

Tänk på att ett personligt brev bör fungera som ett komplement till ditt CV och lyfta fram relevanta meriter och egenskaper som visar att du är rätt person för jobbet. Upprepa inte det som arbetsgivaren redan vet om din erfarenhet från ditt CV, utan utveckla det mest väsentliga. För vissa kan det låsa sig på grund av att det finns mycket saker att belysa, men det kan också vara raka motsatsen för dig som precis avslutat en utbildning eller som söker jobb för första gången. Om du ska skriva detta för första gången kan du ta del av vår guide i hur du skriver ett personligt brev utan erfarenhet.Två händer som knycklar ihop ett papper på ett skrivbord.
Även om man har en plan är utmaningen att få ner det på papper.
Men även om du är med på konceptet och vet vad du vill ha fram så kan skrivkrampen slå till utan förvarning, det är lätt att säga att det bara är att börja skriva. Men hur börjar man?!Undvik skrivkramp

Tips 1: Stjäl en mening


Citera en mening eller fråga från annonsen rakt av.


"'Är du redo för nya utmaningar och vill få chansen att jobba i ett snabbt växande företag med goda möjligheter att utvecklas?'

Toppen - detta låter på pricken som jag! Och min erfarenhet i kombination med att jag nyligen utsetts till månadens säljare gör att….”


"'Vill du ha ett fysiskt aktivt arbete, där du är i ständig rörelse under dagen?'

Ja tack, jag föredrar att röra på mig över att sitta still, dessutom jobbar jag gärna i team och motiveras av att se resultat..."


"'Vi söker dig som kan utmana oss, öppna upp våra ögon men också optimera vår process och sätta en helt ny nivå.'

Då kan ni sluta leta och boka in ett möte med mig! Jag har under min senaste anställning på företaget X ägt flera projekt och ansvarat för hela arbetsflödet från..." 

Tips 2: Punktlistan


Ibland kan det låsa sig när man försöker få till den perfekta meningen, då kan en punktlista underlätta.


  • Kreativ och idérik

  • Van retoriker och föreläsare

  • Generös med råd, tips och beröm


  • Analytisk med intresse för hållbarhet

  • Strategisk och certifierad i Google Analytics

  • Professionell och affärsmässig


  • Utbildad beteendevetare med erfarenhet av behandlingsarbete

  • Inlyssnande och diplomatisk

  • Lösningsorienterad och flexibel


 

Tips 3: Den verkliga händelsen


Berätta om en händelse eller situation som kan kopplas till ditt professionella jag eller rollen du söker.


“För sju år sen, under mitt första sommarjobb på Södersjukhuset, kändes det som att jag lärde mig mer på en vecka än på ett år i skolan. Det var då jag förstod att jag ville bli sjuksköterska…”


"Lunchrushen hade just dragit igång och det fattades personal, jag och min kollega sprang som dårar och gav ordet teamwork en ny innebörd! Men vi klarade rushen och var sjukt nöjda - dessutom hade vi haft kul!"


"Min första chef var grym! Då jag själv tillämpar en ledarstil som bygger på tillit, förtroende och engagemang hoppas jag att..."


En hand hållandes en penna mot ett skrivblock.
Börja skriv, så lossnar det!


Det viktiga är att du kommer igång, det första du skriver kommer kanske inte med i slutprodukten - och det är helt OK.

Commentaires


bottom of page