top of page

Skriva personligt brev utan erfarenhet

Uppdaterat: 17 jan.

När du ska skriva personligt brev utan erfarenhet är det viktigt att fokusera på att visa din motivation, passion och lämplighet för jobbet.

Det är inte helt lätt att skriva ett bra personligt brev utan erfarenhet. Men även om du har väldigt lite, eller helt saknar, arbetslivserfarenhet så finns det saker du kan fokusera på och ge exempel på i ditt personliga brev.


Det personliga brevet är omdiskuterat, vissa hävdar att det inte alls behövs medans andra tycker att det är ett bra komplement till cv:t i en jobbansökan. Oavsett, här kan du läsa mer om vad du kan tänka på när du skriver ett personligt brev utan erfarenhet.


Förberedelser och planering


Det finns framförallt två saker du bör ta med dig när du skriver ett personligt brev utan erfarenhet och det är att:

  1. Anpassa brevet efter den tjänst du söker - det är bättre att befoga ett kortare personligt brev som riktar sig specifikt till företaget än ett längre mer allmänt hållet. Berätta tydligt vad du gjort tidigare och vad du kommer bidra med när du blir anställd.

  2. Anpassa och utgå från ditt cv - det personliga brevet ska komplettera ditt cv, inte upprepa vad som står där. Däremot kan du i ditt personliga brev beskriva dina egenskaper mer utförligt.

Skriv med passande stil

Att anpassa det personliga brevet efter tjänsten du söker handlar också om att hitta rätt språk och ton. Plocka fram din proffsiga vokabulär och ta en kik på företagets hemsida eller sociala medier för att få en hint om hur du bör uttrycka dig. Hellre lite för formell än för informell är en bra tumregel, när du saknar erfarenhet är det ännu viktigare att du anpassar stilen efter tjänsten du söker.


En grupp människor köar, de befinner sig i kontorsmiljö och håller sina ansökningar i handen.
Skriva personligt brev utan erfarenhet - vi berättar hur!

Bild i personligt brev


Samma sak gäller med en eventuell bild i ditt personliga brev. Tänk på vad bilden säger om dig, en bra cv-bild bör vara:


Nytagen (eller i alla fall inte urgammal).

Tagen i en professionell, eller neutral, miljö.

Tydlig. Bilden bör tydligt visa hur du ser ut och vara av så bra kvalité som möjligt.

Nödvändig - du behöver faktiskt inte ha med en bild.


Introduktion och bakgrund


Du behöver inte bygga upp ditt personliga brev som en roman, med förord, intro och kapitel. Berätta istället på en gång att du söker tjänsten och varför du skulle passa. Den röda tråden är att det personliga brevet ska vara så relevant och koncist som möjligt.


Men att sitta med ett tomt papper framför sig är alltid svårt, och framförallt om du ska fylla det pappret med ett personligt brev fast du saknar de erfarenheter som efterfrågas. Här följer tre öppningar!


Citatet: ta eller saxa en mening direkt ur annonsen.


"En resultatdriven säljare med erfarenhet av livsmedelsbranschen söker nya utmaningar" "Flexibel, prestigelös och kundorienterad stjärna till kundtjänst - det låter som jag!" "Morgonpigg student med truckkort, dessutom med erfarenhet från lager och plock i Norge."


Resultatet: Berätta hur du får saker att hända på ett fyndigt sätt.


"Eftersom jag har tre yngre syskon är jag van att..."

"Jag hatar att förlora och har tagit fyra medaljer med mitt hockeylag..."

"När jag lärde mig att spela gitarr förstod jag hur viktigt det är att vara envis och öva!"


Frågan: Inled med en fråga som återkopplar till annonsen.


"Ska jag berätta hur mitt team blev det populäraste på hela Ica?"

"Hur vill kunder bli bemötta i telefon? Det vet jag!"

"Vill ni ha ett energiknippe till kontoret som förutom att vara grym på office-paketet också gör gott kaffe?".


Styrkor och färdigheter


Att både få till ett personligt brev och skriva cv utan erfarenhet kräver finess! Eftersom du redan specificerat dina styrkor och meriter i ditt cv behöver du inte upprepa dem i ditt personliga brev - däremot är detta platsen där du kan utveckla dig, berätta och ge tydliga exempel på vad du åstadkommit i ditt (yrkes)liv. Det personliga brevets syfte är att besvara en enda fråga:


Vad vinner de på att anställa dig?

Oavsett om du saknar erfarenheter eller ej så har du någonting att erbjuda arbetsgivare och företag, eller hur? Då gäller det att du berättar det konkret och direkt i ditt personliga brev. Vi har tidigare diskuterat hur man kan tänka när man söker jobb utan erfarenhet och vad erfarenhet är - mer om det kan du läsa här.


Motivation och passion


Kom ihåg att det personliga brevet är ett komplement till ditt cv - det efterfrågas inte ens i alla rekryteringsprocesser. Saknar du arbetslivserfarenhet i allmänhet och för jobbet du söker i synnerhet så är det bättre att fokusera på vad som driver dig, hur motiverad du är och dina personliga erfarenheter som gör att arbetsgivaren borde satsa på dig.


Två personer vid ett skrivbord fotade uppifrån.
Ett riktigt bra personligt brev tar dig hela vägen till intervju!

Få till ditt avslut

Kort och koncist är det personliga brevets melodi - och avslutet är inget undantag. Tre exempel på avslut som gör jobbet är frågan, cliffhangern eller uppmaningen. Tacka för dig, signera och bifoga dina kontaktuppgifter - klart!


"Tror ni att jag är rätt person för jobbet? Det tror jag också!"

"Tack för att ni tog er tid att läsa min ansökan, hoppas jag får chansen att berätta mer om mig och höra mer om er!"

"Nu när jag väckt ert intresse så hoppas jag att vi snart hörs av!"

"Hör gärna av er så berättar jag mer om mig själv och vad jag kan och vill!"


Och slutligen, tydliga och uppdaterade kontaktuppgifter är a och o. Gör det enkelt för arbetsgivaren eller rekryteraren att komma i kontakt med dig (och boka en intervju).

Comments


bottom of page