top of page

Allt du behöver veta om anställningsintyg 

Ett anställningsintyg är ett officiellt dokument som bekräftar att du har varit anställd hos en viss arbetsgivare under en viss tidsperiod. Det bör innehålla information om din befattning, arbetsuppgifter, lön, anställningstid och eventuella meriter eller prestationer. Om du exempelvis ska söka om a-kassa behöver du detta intyg.



När behövs det?

Anställningsintyg kan vara till hjälp i en rad olika situationer, till exempel:


  • När du söker ett nytt jobb: Arbetsgivare kan be om ett för att verifiera din anställningshistorik och arbetslivserfarenhet.


  • När du ansöker om arbetslöshetsersättning: Arbetsförmedlingen eller a-kassan kan kräva ett anställningsintyg för att fastställa din rätt till ersättning.


  • När du ansöker om lån eller hyreskontrakt: Vissa långivare och hyresvärdar kan be om det som bevis på din inkomst och betalningsförmåga.

  • När du studerar: Universitet eller högskolor kan be om det för att styrka din praktiska arbetslivserfarenhet, om utbildningen kräver det.


Hur får man ett anställningsintyg?

Du kan begära detta dokument när som helst från din nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Det är oftast en god idé att begära intyget i god tid, till exempel när du vet att du kommer att behöva det för en specifik ansökan. Arbetsgivaren är skyldig att utfärda ett till dig, men det kan vara bra att kontrollera med dem hur lång tid det tar att få intyget.

 

Vad ska ett anställningsintyg innehålla?

Det finns ingen mall för vad som bör så med, men det är vanligt att intyget innehåller följande information:

  • Din befattning eller titel på din tjänst.

  • Datum för när du började och slutade din anställning.

  • En kort beskrivning av dina arbetsuppgifter.

  • Uppgifter om hur mycket du har haft i lön.

  • Om du har haft några speciella ansvarsområden, uppnått goda resultat eller fått utmärkelser kan detta anges i intyget.

  • En kort beskrivning om varför du slutade.

  • Signering av arbetsgivaren och kontaktuppgifter.

 

Är arbetsgivarintyg och anställningsbevis samma sak?

Det finns vissa likheter dem emellan, men det är inte samma sak. Både anställningsbevis och arbetsgivarintyg bekräftar din anställning hos en viss arbetsgivare, men anställningsbevis fokuserar på grundläggande information som din befattning, arbetsuppgifter och anställningstid. Arbetsgivarintyg styrker att du haft en specifik tjänst samt hur mycket du har tjänat under de senaste 12 månaderna.

 

Få stöd från oss på Karriärkonsulten

Genom att välja Karriärkonsulten som din Rusta och Matcha leverantör kan du få stöd och råd kring frågor som berör steget mot din nästa anställning. Hör av dig till oss om du har några funderingar, så hjälper vi dig!

bottom of page